torsdag 4 februari 2010

När animerad film är som bäst är den från Japan!

Jag måste rekommendera Hayao Mizuaki och alldeles speciellt hans film Spirited away. Det är animerad film när det är som bäst. Dramatisk, otäck och alldeles, alldeles fantastisk.
Dessutom är det en film fur alle.



I vår familj innebär det att alla med stort intresse kan se samma långfilm utan avbrott och utan tillstymmelse till ointresse hos någon i soffan. Oavsett om det som nu gäller en medelålders pappa, en nästan tonåring, en sjuårig idrottshjälte, en högpresterande chefsmamma eller 2,5 åriga Flisan.

Känner du till någon film som klarar av den målgruppen med så skilda preferenser i det åldersspannet?

Mizuaki är stor och finns följaktligen överallt. Flera av hans produktioner är bland de mest sedda biofilmerna i Japan någonsin. I biobiljetter räknat är han en av de mest framgångsrika filmregissörerna utanför USA. Själv hyr jag dem på ett bibliotek nära mig som har ett bra urval. Det kostar tjugo riksdaler för tre dagar. Nu finns det säkert kännare som menar att det finns än bättre animerad film att hämta från Japan och de har säkert rätt men om det vet jag inget.

Det intressanta med Mizuakis filmer är att berättelserna, dramaturgin och att karaktärerna i alla avseenden skiljer sig från det vi är vana vid här i väst. En positiv kulturchock som får både vuxna och kids att sitta med uppspärrade ögon, knäpptyst i ca två timmar...

Mer än så begär man inte som förälder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar