lördag 1 maj 2010

Tänt var det här...eller?

Återigen Valborg och som vanligt var det kallt, ett lätt duggregn hängde i luften och brasan tändes alldeles för tidigt.

Leo puttar in en pinne i brasan

De sista åren har vi firat Valborg i Stavsjö, inte långt från vårt sommarhus. Men årets Valborg firades in på Södertörn där Morfar Per och Mormor June bor. För min del har det blivit ganska många Valborgsmässoeldar genom åren. Med en viss nostalgi minns jag dem. Från att man som en liten snoris sprang runt med kinapuffar och ettöressmatterband till tonåren då de första mellanölen intogs i skogsbrynet. Annars har inte så mycket hänt. Smällarna är avskaffade men det är fortfarande lika spännande för en åttaåring att gå så nära elden han vågar och stoppa in en pinne. En sak som stör mig är att man tänder brasan för tidigt för att anpassa firandet till barnfamiljerna. Det skall vara kolmörkt, flammorna från elden skall stiga mot en svart himmel tillsammans med fyrverkeriet. Allt detta ackompanjerat av en manskör som sjunger "Vintern rasat ut bland våra fjällar" Å andra sidan så passade det vår familj ganska bra att det var ett tidigt firande.


Tjejerna i köket

Kvällen startade hemma hos Per och June med sill, potatis, öl och snaps. Per och June bor verkligen hemtrevligt med skogen och vitsipporna inpå knuten.


Grabbarna i hammocken

Därefter bar det av till brasan. En något lerig gräsplätt invid en sjö, en för liten kör som inte hördes, ett vårtal som ingen lyssnade på. Barnfamiljer, hundägare och grupper med tonåringar som var på god väg att bli överförfriskade. Några stånd med godisförsäljning, tombola, sockervadd och en äldre gentleman från Lions som sålde lotter. Låter det tråkigt? Inte alls. Precis som det skall vara. Svenskt valborgsmässofirande enligt regelboken.


Av den här skylten kan man tro att telefonnumret går till Bajens talanglag.


När det i själva verket syftat på godisremmarna. Att de är hemkokta lugnar inte mig och vad de är kokta på vill jag inte veta.

Notera priserna framför tombolan. En kopp kaffe, en korv med bröd och en chokladkaka.


Kön ringlade lång framför det här ståndet. Känns det lockande? Skulle inte tro det.


Felicia och hennes pappa

Och hur var det nu med elden? Ja, det blev tänt vad det här - men sedan hände inte så mycket mer. Om du funderar på att göra upp eld så är blött och färskt ris en olycklig kombination. Det vet varenda scout. Brasan tog helt enkelt inte fart. Kvällen slutade med att Cecilia, Leo och Felicia stannade över natt. Jag och Axl drog hem. Axl hade samling klockan 08.30 med sitt lag för ännu en handbollsfight och behövde sova. Själv kastade jag mig i soffan tillsammans med ett glas vin och kollade på ett dubbelavsnitt av "Mord i sinnet med Tony Hill".

2 kommentarer:

  1. Varför är inte jag med på någon bild? /cecilia
    Mina minnen av barndomens Valborg är exakt lika som dina! /June

    SvaraRadera
  2. Cecilia. Det fanns ingen bild på dig som var bra och du vill ju bara vara med om bilden är till din fördel:) //Bloggaren

    SvaraRadera