tisdag 30 mars 2010

This shoes where made for skiing

Nu försvinner snön och vi får väl lov att konstatera att våren är här. Pjäxorna Leo har kört med i vinter är över sextio år gamla. Den här fantastiska vintern har gjort det möjligt att åka skidor som aldrig förr. Ett tag åkte Leo skidor till skolan varje dag och när han kom hem så körde han egna fantasitävlingar utanför huset. Hur många barn känner ni som åker skidor till skolan söder om Dalälven?



Tillbaka till pjäxorna. Inga plast eller syntetdetaljer, tjockt skinn, stålkanter Notera den dubbla snörningen för ett effektivt snölås. Den här kvalitet finns inte i dag och om man skulle nytillverka dem så skulle de bli galet dyra. På den här tiden tillverkades skor och pjäxor helt manuellt. Skinnet skars ut för hand, Idag skärs det ut antingen med laser eller troligare med en kraftig vattenstråle. Pliggarn drevs in av en riktig människa och inte en maskin.
Hur många generationer barn som har haft de här skorna på fötterna vet jag inte. Det är ett exempel på fint hantverk som vi misskött. Ingen skokräm eller fett de sista 40 åren.
Om vi hade skött dem eller skulle börja sköta om dem så skulle de säkerligen hålla i 150 år till. Kommer vi att sköta om dem? Troligtvis inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar