söndag 31 oktober 2010

Döden på besök!


Det här paret var faktiskt ganska scary. Dels kom de väldigt sent, dels sa de ingenting utan stod bara tysta i mörkret och tittade på oss.

Halloween! Självklart hade vi glömt bort det, ingen pumpa och inget bjudgodis. När första gänget kom och ringde på dörren och sa "Bus eller godis" så vankade Leo i väg och hämtade sitt eget fredagsgodis. För varje gång döden ringde på vår ytterdörr och Leos godispåse krympte så blev också hans steg tyngre och tyngre. Det var som om Leo själv höll på att förvandlas till en levande död.


Prinsessor på vift eller döden i förklädnad?

Halloween är nytt och skapat av kommersiella krafter. Runt 1990 startade affärsmännen en kampanj här i Sverige för att skapa en ny högtid som skulle sälja godis, pumpor, smink och bla bla...
Det lyckades ganska bra. Omsättningen i Sverige lär landa på en miljard per år.
Annars följde firandet av Halloween med Irländarna när de emigrerade till USA. Det är också där själva "Bus eller godis", pumpor och annat bjäfs fick sin nuvaranden form.
Här i Sverige firar vi annars döden genom att hedra de döda på Allhelgonahelgen som infaller nästa lördag.
Det finns de som oroar sig för att Halloween skall konkurrera ut Allhelgona. Men de har förmodligen inte besökt Skogskyrkogården den första lördagen i November. Mäktigare blir de inte. Tusen och åter tusen ljus som lyser upp mörkret. Har ni inte varit där så rekommenderar jag det verkligen, oavsett om ni har någon bekant död där eller inte. Om ni nu skulle vilja fira döden på riktigt så lär annars Mexico var rätt plats.


Nu blev det frukt istället för godis. Ändå har jag svårt att tro att döden är vegetarian.

Å andra sidan blir olika helger och högtider utkonkurrerade och tappar sin betydelse. För något år sedan läste jag en undersökning som visade att barn i USA trodde att Gud och Jultomten var samma person. Touchè!

1 kommentar:

  1. Vi hade bunkrat upp med ett halvt kilo godis. Gick åt som smör. Släkt i USA hade bunkrat upp med 6 kg. Tack för din roliga och läsvärda blogg.

    SvaraRadera