söndag 3 oktober 2010

Bumling i Kolis

Det har varit en fantastisk hösthelg med sol och rätt temperatur. I vilket fall om man råkar gilla att klättra. 12 plusgrader är optimalt. Gummit i skorna får fin friktion mot klippan och handsvetten uteblir utan att man riskerar att frysa.

Leo högst upp efter att ha toppat ur en knepig spricka.

Jag och Leo åkte ut till Kolartorp och mötte upp ett gäng bouldrare. Bouldring kommer från engelskans boulder. Följdaktligen klättrar man på stora flyttblock eller lägre men branta väggar. Inget rep används. Istället lägger man ut tjocka mattor att falla på. Mattorna kallas crashpads. Höjden på klättringen varierar från tre till sju meter.


Grabbarna nedan står beredda att fånga honom om han skulle falla.

En Crashpad har en förmåga att se mindre ut ju högre man kommer. Därför "spottar" man åt varandra. Grabbarna under Leo står redo om han skulle falla okontrollerat för att styra hans kropp mot en av paddorna.


Med händerna uppe ser det ut som om de åkallar någon okänd skogsgud när de i själva verket bara är beredda på lillkillen skall rasa av.

Om man som jag väger rätt mycket fokuserar spottarna på att styra mitt huvudet bort från vassar stenar och dylikt. Och ni som undrar, ja skaderisken är avsevärt.


Hur fan skall det här gå, tänkte jag vid insteget.

De var en toppendag med bra sällskap, god matsäck och inte minst bra klättring. Det där med matsäck är viktigt. Klättring och framför allt bouldring är en väldigt social tillställning. Man fikar, snackar och har det trevligt i skogen eller vid en bergvägg. Kolartorp är stort och det finns mer än sexhundra problem som lederna kallas i den här subkulturen av klättring.

Av den lätt skitnödiga blicken kan ni dra slutsatsen att det var hårt.

Att klättra längre linjer med rep kräver en viss uthållighet. Bouldring kräver mer styrka, dynamiska rörelser och ett visst mått av mod för att våga toppa ut, dvs klättra hela vägen upp och därefter ställa sig upp på krönet i segerposition. Det är klättringen motsvarighet till löpningens hundrameter.


Och var skall jag sätta högerfoten.

Medan vi grabbar tillbringade vår dag i Kolartorps höstfärgade skogar så tillbringade tjejerna sin dag på ett betydligt nyttigare sätt. När jag ser det här ur genusperspektiv så får jag bara acceptera att jag och Leo är två mansgrisar. Axl spenderade för övrigt dagen i Uppsala med handboll.


Tjejerna varken gymnastiserar eller vinkar. De tvättar fönster vilket vi inte gjort sedan vi flyttade in för två och ett halvt år sedan.

1 kommentar:

  1. Tjoohejsan hå, är det träningsläger som gäller inför K2?
    http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.rauschderberge.de/Pics/Berg-Legenden/K2_v_Concordia.jpg&imgrefurl=http://www.rauschderberge.de/html/berglegenden.htm&usg=__-G2mRPCmx83mNU_EvvUXOXr_D8Q=&h=600&w=800&sz=152&hl=sv&start=0&zoom=1&tbnid=dXqoLkeZKPCzPM:&tbnh=136&tbnw=181&ei=AjYzTfD4K4iSOuSshLgC&prev=/images%3Fq%3Dk2%2Bberget%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D578%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=724&vpy=277&dur=912&hovh=194&hovw=259&tx=162&ty=167&oei=AjYzTfD4K4iSOuSshLgC&esq=1&page=1&ndsp=13&ved=1t:429,r:12,s:0

    SvaraRadera