torsdag 24 februari 2011

22 minus



07.00. Termometern visar på 22 minusgrader. Kölden håller oss i sitt grepp. Axl envisas med att gå i jumpadojjor och för tunn tröja under jackan. När jag drar Flisan på snowracern till dagis klagar hon på att hon fryser om hakan. Gatorna är inkompetent plogade och det beror inte bara på all snö. En viktig anledning är avregleringen. Tidigare var det kommunala plogbilar med fast anställd personal som körde samma sträckor år efter år och visste hur man gjorde och som med tiden blev skickliga och utvecklade en yrkesstolthet.
Idag är det privata entreprenörer som tävlar med lägst anbud.

Svante Foerster, konstkritiker och författare, tyckte att dikten nedan var den ödsligaste dikt han kände till. Den gick direkt in i hjärteroten hos honom och själv tycker jag den passar dagens väder

Sjutton grader kallt
Inga vantar
Kuken står
Inga slantar
Sju mil hem

Svante är död. Han begick självmord för många år sedan. Innan han dog skrev han en riktig klassiker med titeln "Klasskämpen". Gillar ni stockholmsskildringar så får ni här en stundtals surrealistisk beskrivning av Stockholm anno 1964. I en annan roman har han ett replikskifte som jag fortfarande tycker är kul när jag tänker på det.

En man och en kvinna ligger en säng. De har älskat. Hon stryker honom över pannan och frågar

- Vilka är de vackraste ord du vet?

varvid mannen svarar

- Votering är begärd och verkställd.



2 kommentarer:

  1. Apropå tunna vintersulor sändes denna nyhet i Ekot idag:
    Många ungdomar går med tunna skor på vintern. Ofta tygskor. Men nu varnar skolsköterskan Britta Dalerå i Gävle att tunna skor kan ge köldskador:
    - Tån svullnar upp och blir väldigt röd och det gör ont. Sen kan du få problem med det senare i livet, varje gång det är kallt så får man ont i den tån.

    SvaraRadera